Yenişehir Ziraat Odası Başkanı İskenderoğlu: “İyi ki çiftçiye mazot ve gübre parası verilecek, borcu olan çiftçimize Dicle ödenecek…
Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, “Tarım Bakanı Diyarbakır’daki afet bölgesinde açıklama yaptı. Çiftçinin mazot ve gübre parasını alması hepimizi sevindirdi. Cuma günü saat 18.00’den sonra esnafımızın parası geldi. çiftçilerin hesaplarına havale edildi.Sadece Dicle Elektrik’e borcu olan çiftçilerimizin paraları Dicle Elektrik Dağıtım’dan Ziraat Bankası nezdinde haczedilerek kendi hesaplarına havale edildi. Şu anda bu zorunlu sistemle çiftçinin parası doğrudan kendi hesabına aktarılıyor. Dicle Elektrik üretime engeldir.”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik, depremden etkilenen Diyarbakır’da Yenişehir Ziraat Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Sur Ziraat Odası Başkanlığı’nı ziyaret etti. Çiftçilerin mağduriyetlerini dinleyen Gürer, şunları söyledi:
“Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu ile birlikteyiz. Bakan deprem nedeniyle 11 ilde sübvansiyon verildiğini açıkladı. Ancak buraya geldiğimizde çiftçilerden en çok aldığımız şikayet bu sübvansiyonların bittiği yönünde. doğrudan elektrik şirketine.”
“HAYATIMIZIN DAVASINA DÜŞÜYORUZ, DICLE ELEKTRİK PARA İÇİN DÜŞTÜ”
Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, çiftçilerin yaşadığı sorunlara ilişkin şunları söyledi:
“Tarım Bakanı Diyarbakır’daki afet bölgesinde açıklama yaptı. Çiftçiye mazot ve gübre parası gelecek diye hepimiz sevindik. Cuma günü saat 18.00’den sonra çiftçilerimizin parası hesaplarına havale oldu. Sadece bizim çiftçimizin parası. Dicle Elektrik A.Ş’nin Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş’ye borcu olan çiftçilerin Ziraat Bankası’ndan haczedilerek kendi hesaplarına aktarıldı.Şu anda bu zalim sistemle birlikte çiftçinin parası direkt kendi hesabına geçiyor. Beklenti 11 ilde yaklaşık 40 ila 50 bin vatandaşın ortasında deprem olduğu yönündeydi resmi bilgilere göre düştük.Canımızdan endişe eden Dicle Elektrik para peşinde.Sayın Cumhurbaşkanı hem afet bölgesini açıkladı ve olağanüstü hal, afet bölgesi ve olağanüstü hal ilan edilmişse Dicle Elektrik çiftçinin parasına nasıl el koyuyor?
“DİCLE ELEKTRİK ÜRETİMİNİN ÖNÜNDEKİ ENGEL”
2.5-3 ay sonra pamuk primi veriliyor ve çiftçinin destek miktarı yüksek, bizim beklentimiz ve dileğimiz pamuk priminin oradan kesilmesiydi. Çiftçi zaten parasını alınca ödemiş. Borcuna en sadık olan çiftçi Türkiye’nin lokomotifi, ülkemizin lokomotifi, biz üreteceğiz, siz saf sağlıklı gıdalar tüketeceksiniz. Dicle Elektrik üretimin önündeki pürüzdür. Bunu kabul etmek bizim için söz konusu değil. Çiftçiden şikayetler var, çiftçi kendi canının derdinde, o dönemde Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği afet bölgesi ile OHAL ne demek? Bunu ne için yaptılar? Dicle Elektrik A.Ş. bu gücü nereden alıyor?”
“ÇİFTÇİLER BU YATIRIMLARI KENDİ FIRSATLARINA GÖRE YAPIYOR”
CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik, çiftçilere gereken desteğin verilmediğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Ciddi bir şikayet var. Bütün köylerde sarsıntı oldu. Vatandaşa ‘mazot ve gübreye prim vereceğiz’ denildi. Hesaplara geçer geçmez Ziraat Bankası el koydu, sıraladı. DEDAŞ’ın tahsilatını yaptı.Bölge yazın kurak oluyor çiftçimiz kendi imkanlarıyla kendi topraklarını sulama imkanı getirdiler.Yani kuyuyu buldum elektriği çektim tüm yatırımları yaptım. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılması gereken bu.Bölgemizdeki çiftçiler kendi imkanlarıyla bu yatırımı yapıyorlar.Endüstriyel saat getirip 200 dekar su alacak kuyu koydular ama bizim bölgemizde bu nedir? 200 dekarı olan bir çiftçinin kazancı 100 bin 150 bin lira. 700 lira sadece elektriğe gidiyor. Yani çiftçi bu yüzden ciddi sıkıntı içinde.”
Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçinin 250 bin lira ve üzeri borcunu ‘yüzde 30 verim’ alması şartıyla ertelediğini belirterek, “Orada bir Ali-Cengiz oyunu var. 250 bin liraya kadar borcu olan çiftçinin borcunu erteleyeceğiz.Resmi Gazete’de öyle yazıyor okudum.Şimdi 300,400,500,1 milyon liraya kadar borcu olan çiftçiler var. .Tamam, bu 250 bin lira ve üzeri borcu olan çiftçiye diyor ki, ‘Siz yüzde 30 ürün almanız gerekiyor’ dedi, ‘Tarlada bir şey yok, tarlanın kendisinde bir şey yok’ dedi.
“TARIMIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİN GERÇEKLEŞMESİ İÇİN HER PARÇA AYRIMCILIK OLMADAN GÜÇLENDİRİLMESİ”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konu ile ilgili olarak, “Deprem bölgesinde tarım yapanlar depremden dolaylı ya da direkt olarak etkilendikleri için, gerekçelerle ayrım yapılmadan her kesim için bir baz oluşturulmalı ki tarımın sürdürülebilirliği sağlanabilsin. gerçekleşsin.”