Haber

SIGAR Raporu: ABD’nin geri çekilmeyi kötü yönetmesi Afgan ordusunun çöküşünü hızlandırdı

SİGARA, Afganistanyönetim ve ordu Ağustos 2021yılında çöküşüyle ​​ilgili yeni bir rapor yayınladı.

Raporda, Afgan ordusunun çöküşünün ABD’nin Afganistan’a yaptığı yaklaşık 90 milyar dolarlık askeri yardımı doğru değerlendirmemesi ve Afganistan’dan çekilme sürecini kötü yönetmesinden kaynaklandığı belirtildi.

Verilen temel fiilen kullanılmadı.

Raporda, ABD’nin 20 yılda Afgan ordusuna yaklaşık 90 milyar dolarlık askeri yardım sağladığı belirtiliyor. eskimiş Afganistan Başkan Eşref GaniYakın çevre üzerinden yapıldığı kaydedildi.

Raporda, Afgan hükümetindeki yolsuzluğun ve ABD’nin bu yolsuzluğa karşı gerekli denetimleri yapmamasının, Afgan ordusuna verilen yardımı büyük ölçüde etkisiz hale getirdiği belirlendi.

Raporda, Afgan halkının maaş karşılığında orduya katıldığı ve bunun orduyu yıllar içinde güçlendirmek yerine sadece bir gelir kaynağı haline getirdiği belirtildi.

Taliban ile uzlaşma, ordunun düşüşünü hızlandırdı

Raporda birçok Afgan subayıile görüşmeler yapıldığı kaydedildi.

Ordunun 11 gün gibi kısa bir sürede dağılmasıyla ilgili SIGAR’a konuşan eski 215’inci Kolordu Komutanı Orgeneral Sami Sedat, şunları söyledi: “Taliban ile ABD arasında imzalanan anlaşmanın (29 Şubat 2021) psikolojik etkisi o kadar büyüktü ki askerler hayatta kalma moduna geçti ve başka tekliflere açık hale geldi.”sözlerini kullandı.

İsmini vermek istemeyen bir diğer üst düzey Afgan subayı, anlaşmadan sonra bu savaşın galibinin Afgan askerleri olmadığını anladıklarını söyledi.

Raporda, ABD’nin savaştan çekilme şeklinin Afgan askerler üzerinde ABD’nin ülkeyi Taliban’a terk ettiği izlenimini verdiği belirtilirken, üst düzey bir Afgan subay, “Amerikan ordusunun Bagram Hava Üssü’nden sessizce çekilmesinin bir tehdit olarak algılandığı” yorumunu yaptı. Afgan askerlerinin artık yalnız olduğunun bir işareti”.

Raporda, “General Sedat bize ‘ABD hava saldırılarının yüzde 98’i bir gecede durduruldu’ dedi. söz konusu”söz fark edildi.

ABD’nin tek amacı; Geri çekilmede herhangi bir aksama yaşanmadığına değinilen raporda, Amerikan askerlerinin Afgan ordusuna gönderildiği belirtildi. çekilme kararını gerçek bulmadılarAncak emre uymaktan başka çaresi olmadığını söylediği belirtildi.

Taliban’ın etkili askeri operasyonları

Raporda dikkati çeken bir diğer nokta ise, Taliban’ın fiziksel ve ruhsal savaşıçok iyi idam edildi.

Afgan ordusunun son bir yılda makul bir bölgede mevzi kazandığının belirtildiği raporda, burada konuşlandırılan birliklerin cephe boyunca ilgisiz ve ihmal edildiği kaydedildi. Raporda, Taliban’ın bu birimleri kolayca izole ettiği ve Afgan ordusunun savaşma iradesini kırdığı değerlendirmesine yer verildi.

Bölgelerdeki komutanların savunma planlarının kısa sürede çöktüğü belirtilen raporda, Taliban’ın sistemli silahlı çabasının ordunun altını oyarak çöküşünü hızlandırdığına dikkat çekildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu